Какво е сублимация? (обновена)

posted in: Какво е...? | 0

Какво е сублимация

Сублимацията (понякога наричан още възпарение) е физичен процес, при който твърдите вещества преминават непосредствено в пари без да преминават през течно състояние. Или иначе казано – твърдото вещество преминава в пари без да се стопи. Чрез охлаждане на парите се получава и крайният продукт – отново веществото в твърдо състояние.

Това е най-общото обяснение на процеса, както е представено в Уикипедия и букварчетата по Физика. Тази статия няма за цел да бъде скучен урок по физика, все пак това е блог за подаръци. Ето защо аз ще ви разкажа за сублимацията като техника за печат, прилагана при изработката на персонализирани подаръци. Ако сте се чудили как се отпечатват снимки върху чаши – сега ще разберете.

Сублимация върху различни предмети

Най-важните особености на отпечатаните чрез сублимация щампи са:

  • Щампите са неизтриваеми и на могат да бъдат премахнати. Може единствено да бъде премахнато сублимационното покритие на изделието, ако има такова. Полиестерните тениски, възглавници и други текстилни продукти, например, нямат такова покритие и щампата се сублимира директно в тъканта.
  • Тъй като щампите са неизтриваеми, съответно не могат да бъдат и коригирани. Може да се добави още някоя щампа или да се доотпечата недобре сублимирана щампа, но за това е нужно печатарят да е много опитен, а изделието да не е гъвкаво. Премахване дори и само частично е невъзможно.
  • Отпечатаните върху текстилни продукти щампи не се повлияват от пране. Една тениска може да я скъсате от пране, щампата няма да се наруши изобщо. Причината за това е, че тя не е върху тениската, а във тениската. Щампата остава в самата тъкан.
  • Сублимацията върху текстил става само върху изкуствени материи като полиестер. Сублимацията директно върху памучна тъкан е невъзможна. Необходимо е да се нанесе специално покритие със сублимационен спрей, но резултатите не са никак добри и затова не се прилага.

Чрез сублимация може да се отпечатват щампи върху: тениски, чаши, шапки, възглавници, ключодържатели, фотокамъни, фотокристали, пазели от различни материали, магнити, чанти, портфейли, калъфи за мобилни телефони и др. На практика всичко, върху което е полиестерно или може да се нанесе върху него полиестерно покритие и то може да устои на натиск и температура около 200 градуса.

Ето как се прави:

При сублимацията изображението се принтира от мастилено-струен принтер върху специална хартия, предназначена за сублимация. Самите мастила на принтера също са специални – за сублимация. В повечето случаи (чаши, тениски, ключодържатели и др.) изображението се отпечатва огледално, за да може след трансфериране върху обекта, то да изглежда правилно. В редки случаи, когато изображението ще се отпечатва върху едната страна, а ще се гледа от другата (например фотокристали), то се отпечатва неогледално върху хартията. Интересен е факта, че цветовете върху хартията изглеждат по-различно, отколкото се отпечатват накрая върху изделието. Тоест в процеса на сублимация те се променят. Това прави много трудна преценката какво ще се отпечата като цветове, нюанси и отенъци на база на това какво виждаме върху хартията, когато излезе от принтера. Дори и опитен печатар не може да бъде сигурен в крайния резултат, затова за постигане на точно определени цветове върху крайното изделие е необходимо да се направят проби.

Сублимация на щампа върху керамична чаша

След като вече имаме изображението върху хартия, следва да го трансферираме върху изделието, на което искаме да го отпечатаме. За целта хартията се поставя на желаното място и с помощта на термопреса се прилага натиск и висока температура за известно време. Това са трите основни елемента в изкуството на сублимационния печат: натиск, температура и време. Докато натискът е нещо, което лесно може да се прецени, то температурата и времето са величини, чиито стойности печатарят преценява на база на своя предишен опит, както и чрез оценяване на други фактори, които биха повлияли на печата. Да вземем за пример чаша. Работната темература при отпечатване трябва да бъде съобразена с вида на чашата (дебелина, диаметър), температура на околната среда и вида на използвания нагревател. Същото се отнася и за времето за сублимация.

И температурата, и времето са елементи, за които не може да се даде точна „рецепта“ и тъй като те са от решаващо значение за качеството на печат е важно да откриете кои са оптималните за вашата преса и изделията, върху които сублимирате..

Съвети за начинаещи в сублимацията

  • За да определите на каква температура и за какво време да сублимирате даден продукт, започнете опитите с по-ниски стойности (например 170 градуса) и по-кратко време (например 100 секунди). Преди да премахнете хартията от изделието, надигнете от единия край, за да видите дали се е отпечатала добре щампата. Ако е необходимо увеличете още времето и/или температурата.
  • Ако щампата изглежда замъглена/размазана, това означава, че е необходимо да намалите времето за сублимация.
  • Ако черните участъци в щампата са се отпечатали кафеникави, това е знак, че трябва да понижите температурата на сублимация.
  • Винаги, когато имате възможност загрявайте предварително това, върху което ще щамповате, особено ако е по-масивен предмет.
  • Тениски и други текстилни изделия не се нуждаят от предварително загряване.
  • Винаги, когато имате възможност залепяйте листа за трансфер върху изделието с помощта на термоустойчиво тиксо.

В заключение

Отпечатването на щампи чрез сублимация е колкото наука, толкова и занаят. Въпреки, че някои неща могат да се пресметнат и предвидят, прекрасните крайни резултати идват с опита и усета, които печатарят придобива с времето. Може и да изглежда трудно и сложно в началото, но ако човек влага достатъчно мисъл и сърце в работата си, желаните резултати ще дойдат много скоро.

Желая на всички успех! 🙂