Как да направим коледно писмо-играчка

В моето семейство Коледа винаги е била ПразникЪТ – с главно „П“ и още по-главно „ЪТ“. Следваме дългогодишни традиции в планирането, подготовката, списъците и, разбира се, украсяването. Правим коледни календари с лакомства, събираме през цялата година рецепти за неустоими меденки, бисквити, горещи шоколади, греяно вино с безброй подправки и т.н. С две думи – коледни маниаци. Тази година обаче декември ни завари неподготвени. След като се пренесохме в ново жилище, се оказа, че сме забравили цялата коледна украса. И, когато децата поискаха да започнем с празничната декорация, се наложи да импровизираме.

 

Така се появи тази идея с изцяло подръчни средства – всичко онова, което намерихме около нас. Тя е бърза, лесна и подлежи на много импровизации. Предлагам ви, докато се чудите какво да подарите на най-близките си, да им направите подобна играчка за елхата, в която те сами да изредят своите желания. А след това бъдете техния дългоочакван Дядо Коледа!

 

 

Какво ни е небходимо?
  • Ненужна макара или такава с вече привършващ конец

(Ако нямаме на разположение, можем да изрежем правоъгълник от по-плътна хартия или по-мек картон с размери по наш избор. Поставяме лепило в края на едната дълга страна, навиваме, притискаме и изчакваме добре да залепнат двете страни.)

  • Лепило
  • Ножица
  • Лист хартия с ширина по-малка от тази на макарата и дължина по избор (колкото по-дълъг, толкова по-добре)
  • Панделки или конци по избор
  • Маркер/ флумастер/ цветен молив/ пастел

 

Първата стъпка от тази бърза идея е да придадем цветен празничен вид на макарата. С помощта на маркер, флумастер, цветен молив или пастел оцветяваме основата на нашата играчка. Достатъчно е да запълним само това пространство, което ще остане видимо, след като залепим листа.

 

 

Следващата стъпка е да залепим листа върху макарата.

 

 

 

Навиваме листа и закрепяме с помощта на панделка или конец. Не трябва да забравяме, че играчката трябва да позволява лесно и бързо развиване на листа. Можем да вземем панделка с ширина 1-1.5 см. Обхващаме с нея макарата, кръстосваме двата края и измъкваме играчката. Лепим или зашиваме мястото, в което се прегъват краищата, така че да остане пролука, през която да влиза макарата.

 

 

Прокарваме през макарата връв по избор, завързваме двата края, така че играчката да може да се закача. Можем да допълним подаръка с молив или химикал с подходящи размери.

 

 

Остава само да подарим и напомним на близките си, че желания, написани върху лист хартия, се сбъдват по-бързо. А, ако писмото е закачено на живо зелено растение или върху ключ от врата, коледното чудо вече е на път.