Как да пазаруваме безопасно онлайн

posted in: Полезно | 0

В днешно време онлайн пазаруването се е превърнало в неразделна част от ежедневието ни. Благодарение на него пестим много време, усилия а често и пари. Но за да ни носят покупките пълно удовлетворение е много важно да знаем как да пазаруваме безопасно в Интернет пространството и да сме наясно, че не всеки търговец, продаващ чрез някой популярен сайт за обяви или дори собствен онлайн магазин е коректен. Важно е да залагаме на проверени търговци, а ако не сме пазарували преди от тях да ги проучим преди да поръчаме. В тази статия ще ви насоча към най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, когато пазарувате онлайн.

Едно от тях е да разберете кой реално стои зад конкретния онлайн магазин или обява в продавалника. Когато става дума за онлайн магазин, данните на фирмата търговец (наименование, ЕИК, адрес на седалището и телефон за връзка) трябва по закон задължително да бъдат посочени в общите условия на онлайн магазина. Ако тези данни не присъстват никъде на сайта по-добре се насочете към друг онлайн магазин, предлагащ това което търсите. В противен случай със сигурност губите възможността да си търсите правата за подмяна на продукт, който е дефектен, не отговаря на описанието в сайта, с ниско качество е или просто не ви е по мярка. Остава да разчитате на коректността и съвестта на търговеца, които той ако имаше едва ли би укривал данните на своята фирма.

А що се отнася до покупката на продукти от обява, ако те се предлагат от физическо лице (а не от фирма) най-добре отидете на място при продавача и вижте преди да купите. Ако все пак нямате тази възможност, тогава задължително поискайте пратката да бъде с опция „преглед/тест“ преди плащане. Почти винаги това е последния шанс да не „изгорите“ с кофти стока, просто защото след този момент евентуалното връщане на закупения продукт (и дадени пари) може да стане само ако продавачът пожелае.

Когато вече сте направили поръчката и пратката ви пристигне разгледайте товарителницата. Освен в общите условия, наименованието на фирмата търговец трябва да фигурира и в самата товарителница към пратката. В случай, че тя е изпратена от физическо лице, най-добре не я приемайте изобщо, защото ако го направите, отново трябва да сте наясно, че губите всякаква възможност да си търсите правата като клиент (подмяна на стока, връщане на пари), в случай че поискате. Тоест ако подател е физическо лице веднага трябва да Ви „светне лампичката“, че най-вероятно сумата заплатена от Вас няма да бъде отчетена пред НАП, а само в джоба на подателя.

Друг проблем, който може да се появи в случая е, че ако желаете да предявите рекламация, то може да се окаже невъзможно, тъй като реално Вие сте си купили новите обувки от Пешо Петров (например), а не от онлайн магазина, през който сте направили поръчката и ако останете недоволни от обувките на Пешо, няма да можете да се оплачете на КЗП (Комисията за защита на потребителите). Зная, че е модерно да мислим позитивно, но трябва да сме подготвени и за кофти ситуации. Та ако поръчам например някаква дреха от някой от стотиците онлайн магазини за дрехи за подарък на моя приятелка и в последствие тя се окаже малка (или пък голяма) и реша да я заменя, ако не съм поръчала от коректен търговец, мога само да се надявам да ми подменят стоката или (още по-невероятно) да ми върнат парите.

Но да се върнем към товарителницата. Това е документа за покупката, който трябва да пазите и ако в него не присъства наименованието на фирмата, вие по никакъв начин не можете да докажете, че сте купили продукта от даден онлайн магазин. Освен товарителницата трябва да пазите и касовия бон, който задължително трябва да бъде наличен при пратката, освен в случаите, когато търговеца ползва услугата „Паричен пощенски превод“ на някоя от лицензираните за това куриерски фирми. В тези случаи ролята на касов бон играе разписката за паричен превод, която куриерът трябва да ви издаде при заплащане на наложения платеж.

Трябва да направите разлика между касовия бон за куриерската услуга и разписката за паричен пощенски превод. Законово основание за този вид услуга е Наредба № Н – 18 от 2006 г., за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Изисквайки тези документи ще сте сигурни, че данъчно задълженото юридическо лице ще плати дължимия данък от продажбата, както и че вие имате документ, обезпечаващ правата Ви като клиент. Освен това ако сте си купили (например) обувки, касовият бон по закон ви дава право на 1 месец гаранция, през който период търговецът е длъжен да ремонтира безплатно или подмени обувките в случай, че се появи дефект.

dostavka_onlain_pazaruvane

Друг важен момент е отварянето на пратката в присъствието на куриера. За това има две причини. Едната е, че ако случайно при транспортирането продуктът е бил повреден ще можете да направите рекламация към куриерската фирма. Ако установите повредата по-късно, загубата си е изцяло за ваша сметка. Другата причина е, че ако пратката не съответства на това, което сте поръчали (по-малко количество или сгрешен артикул) единствения начин да докажете това е пратката да е отворена в присъствието на куриера.

Да се върнем отново към общите условия на онлайн магазина. В тях трябва да бъде посочено правото ви за отказ и връщане на стоката, както и регламента, по който се извършва процедурата. Правилата трябва да са ясно описани, трябва да сте наясно за чия сметка ще са транспортните разходи, както и срока и начините по които ще ви удовлетворят рекламацията. По закон вие като потребители имате правото да върнете закупената от вас стока в срок от 14 дни от датата на закупуването й като, разбира се, тя трябва да е със запазен търговски вид.

Имайте предвид, че това право за рекламация не важи за продукти, изработени по поръчка (например продукти с ваши снимки, надписи и др.) съгласно чл. 57 т.3 от ЗЗП, тъй като тяхната изработка е започнала с вашето изрично съгласие. По тази причина винаги изисквайте да видите предварително дизайна на това, което поръчвате, за да може да бъдат извършени корекции преди продукта да бъде изработен и изпратен.

Препоръчително е когато избирате стоки от онлайн магазин да гледате не само картинките, но да четете внимателно описанията и спецификациите на съответното изделие. Не купувайте първосигнално, а се информирайте дали продукта отговаря на вашите представи. Ако нещо, което ви интересува за продукта липсва в описанието или не ви е съвсем ясно по-добре питайте, отколкото да останете разочаровани при получаването на поръчката си. Никой уважаващ себе си търговец няма да ви откаже да даде допълнителна информация относно продуктите си, а и не забравяйте, че зад всеки сайт стоят хора, които могат да ви дадат полезен съвет при избора на стоки от него.

Това е една доста положителна страна при онлайн пазаруването – можете да получите информация когато ви трябва, а не инструктирана продавачка да върви по петите ви и да ви задава заучени въпроси от типа: „нещо определено ли си търсите?“, „С какво мога да Ви бъда полезна?“ и т.н. При онлайн пазаруването, особено ако има интегриран чат в сайта, е много удобно да направите връзката и да отправите запитване само и единствено когато вие решите и без някой да ви досажда!

А когато пазарувате от сайтове за безплатни обяви също е добре да гледате от кого точно поръчвате. Обръщайте внимание на описанията защото доста често в обявата е посочена една по-ниска цена, а в описанието има някакво обяснение защо ще платите повече за това, което се продава. Това се практикува най-често за продукти, които са от няколко части или са части от комплект или към тях е необходима и някаква услуга за ползването им. Залагайте на търговци с добър рейтинг и положителни отзиви.

В заключение бих искала да кажа, че онлайн пазаруването е едно чудесно улеснение от което всеки може да се възползва, но трябва и да внимава при избора. Комбинацията ниска цена и некоректен търговец е сериозна предпоставка покупката да ви разочарова и накрая да ви излезе по-скъпо, затова не се доверявайте на всеки. Избирайте не само по цена, но и по качество на обслужването, добри условия за доставка, лесни опции за връщане и положителни отзиви за търговеца в Интернет пространството или от познати и приятели.

podaraci_onlain_pazaruvane