Как да реагираме на подарък, който не харесваме?

Кофти подаръците са неизбежни като данъците и смъртта. Вероятно сте го чували и преди. И докато за данъците може и да се намери вратичка, то получаването на нежелан подарък се случва на всеки. Това често ни поставя в неудобна ситуация и ни кара да се чувстваме зле, защото не знаем как да постъпим. Да ползваш нещо, което не харесваш не е приятно, но да кажеш на човека, че не харесваш подаръка от него също не е добре. Да излъжеш пък – не е хубаво, а и не всеки умее да го прави добре. В тази статия ще ви обясня как най-добре да реагирате на такива ситуации.

И по същество – как да реагираме?

Как реагирате на кофти подарк

Разбира се, универсално решение няма. Вашата реакция трябва да е съобразена с това от кой е подаръка. Зависи също и от това колко зле (според вас) е избора на подарък. Но независимо какво е и от кого е – винаги първо благодарете. Дори и да е нещо, което изобщо не харесвате, човекът е положил усилия (без значение колко големи) да направи нещо за вас. Намеренията на човека със сигурно не са били лоши. Затова ако не можете да сте благодарни за подаръка, бъдете благодарни за вниманието. Представете си, че никой не се беше сетил за вашия празник и не получихте никакъв подарък (и никакво внимание). Това вече щеше да е наистина неприятно. Затова още веднъж – Благодарете! За вниманието и уважението. И го направете искрено. По този начин вие ще се почувствате по-добре.

До тук добре, но…

Какво мнение за подаръка да изразим?

Какво мнение да изкажем за подаръка?

Най-добре е да не казвате нищо. Обърнете внимание на човека, интересувайте се как е той, какво интересно му се случва… Насочете се към тема различна от въпросния нежелан, неприятен или неподходящ подарък.

Ако все пак ви попитат? Уфф, няма отърване понякога. 😀

Тук вече много зависи кой ни дава подаръка. Ако е някой, който едва познавате или изобщо не познавате – излъжете. Кажете „харесва ми“, „добър избор“ или нещо такова. Друг е въпросът, че такъв (неблизък) човек едва ли ще пита директно за мнението ви. По-скоро ще наблюдава реакцията ви. Затова изражението на лицето ви трябва да казва същото – „харесва ми“.

Ами ако е от приятел?

Как да реагирате на кофти подарък от приятел?

По-добре не лъжете. Използвайте стратегията да го обърнете на майтап. Ако, например, получите вратовръзка, а по принцип никога не обличате костюми, кажете: „Винаги си знаел(а) как да се погрижиш за важните моменти в живота ми“. Или сте фен на ПФК „Левски“, но получите чаша с логото на ЦСКА… 😀 Кажете „Супер, това ще ми спаси живота ако по случайност попадна в грешния сектор на стадиона“. Важното е да кажете шегата с изражение и интонация, които недвусмислено показват, че се майтапите. И нека майтапът да не е нещо, което да засегне подаряващия. Едва ли приятел до толкова няма да ви познава, че да избере толкова неуместни подаръци, но реших да дам пример с максимално крайни ситуации.

Ако е от роднина?

Неподходящ подарък от роднина

Леля ви е подарила плетен вълнен пуловер на снежинки в пенсионерски стил, а майка ви – комплект тенджери. И преди да се възмутите как ще си пълните гардероба с нещо, което никога няма да облечете и как нямате място в кухнята за сегашната посуда, а

Неподходящ подарък от близък човек

сега трябва да приберете и още 3 тенджери… помислете. Не може всеки да ви подарява айфони или скъпи бижута. Леля дни наред е плела пуловер с едничката мисъл да ви е топло. Майка ви е купила тенджери, защото за нея винаги ще сте на 12 години и тя ще е

„длъжна“ да се грижи за основните ви неща. Какво да кажете ли? Опитайте с „Добре, че си ти, иначе аз никога нямаше да се наканя да си купя нови тенджери“. Или за ръчно плетения пуловер от леля: „Добре, че си ти, иначе никога нямаше да имам толкова топъл бутиков пуловер“. 🙂

Често подаръците от роднини са подбрани от гледна точка на практичност. Затова ако не ги харесвате, поне ги приемете като нещо, което ще ви спести пари от ежедневните разходи. А така ще си помогнете с касичката за айфона. 🙂 И може би, някой ден ще си дадете сметка, че обичате тези подарени домакински вещи повече отколкото си мислите. Защото носят духа на семейната грижа и макар и скучни, се привързвате към тях.

Ако е от любимия човек?

Нежелан подарък от любимия човек

Сега вече става напеченоооо… Само си представете как за любимия ви човек идва нетърпеливо очаквания момент, в който с огромна усмивка ви дава подаръка и с притеснение казва „дано да ти хареса, много се колебаех“. Представете си положените усилия, желанието и любовта, които са вложени, за да може този дар да бъде поднесен на вас. Представете си, че този подарък е… ужасен. Или хайде, не толкова грубо – да го наречем „много неподходящ“. Тук трябва да действате много бързо и много внимателно.

Оставете подаръка на страна (не го захвърляйте, оставете го) и прегърнете любимия/любимата с най-топлата прегръдка, на която сте способни. Кажете „Благодаря ти за подаръка! Нали знаеш, че за мен най-големият подарък е твоята усмивка, твоето щастие, това да бъдеш до мен.“ И така нататък – изкажете най-милото любовно обяснение, което ви идва отвътре. По начина, по който го усещате. И наистина оценете мига, в който дори и със смотан подарък в ръка имате до себе си човекът, за който вие сте целия свят. Усетете колко богати сте дори и без никакви подаръци. Ако нямате дар слово за дълги обяснения, кажете просто „Обичам те“. А в случай, че не усещате нещата по този начин, вероятно е време да си помислите дали наистина сте с правилния за вас човек.

И ако все пак последва настоятелния въпрос „харесва ли ти подаръка“, а той не ви харесва – не лъжете. Ако трябва използвайте стратегията да го обърнете на майтап, но задължително вкарайте и елементи на любов! Например:

“ – Знаеш, че за теб съм готов(а) на всичко! Дори и да облека/нося/използвам това“. И се засмейте, но не подигравателно, а радостно.“

И за финал:

Като цяло в ситуациите с неподходящите подаръци се дръжте като политици. Когато искат от вас да коментирате – сменяйте темата, обръщайте го на майтап, непознатите може да ги поизлъжете, но с близките си бъдете откровени и внимателни. А ако не искате вие да поставяте другите в ситуация да получат кофти подарък, тези статии ще са ви от полза:

Каква романтична изненада да направя на любимата/любимия?

10 идеи за подарък за мъж

10 страхотни идеи за подарък за жена

Какво не трябва да се подарява?

Кофти идеи за Коледни подаръци

Пътеводител при избора на подаръци