В тази статия ще Ви запознаем с история на подаръците – научете я сега 🙂

От древни времена до наши дни: От зората на времето хората са си разменяли подаръци, за да изкажат своята любов, признателност и уважение един към друг!

Подаръци според повода
История на подаръците. Какво се крие зад думата подаръци? 3

Изследванията сочат, че още в древните цивилизации присъства размяната на подаръци.

Може да се каже, че даряването на подаръци е още от времето на първите хора и е било заложено еволюционно – мъжете, които били щедри по-лесно си намирали половинки – например носили като дар на своята избраница храна (между другото това сега може да се види и при нашите далечни „братовчеди“ шимпанзетата).

Без значение дали е необичайно оформен камък, зъб от животно, клон от дърво или друг предмет от естествен произход, подаряването на подаръци е било често срещано поведение много преди хората да станат напреднала цивилизация.

С развитието на инструментите, подаръците започнали да стават по-сложни и разнообразни, като например пробивали дупка в животински зъб и така той можел да се наниже и да се носи като колие.

Дори и в Библията се говори за поднасяне на подаръци. Например подаряването на подаръци около Коледа води началото си от историята за Тримата влъхви, които водени от Витлеемската звезда отиват при бебето Исус, като му носят дарове.

Поднасянето на дарове се е считало като чудесен начин да се благослови новороденото.

В по-широк мащаб, още от древни времена, правителствата си разменят подаръци в знак на мир и добра воля. Междудържавната размяна на подаръци води началото си от Древен Египет, когато египтяните подарили на своите съседи – Хетите, каменни съдове с орнаменти.

Често дипломатическите подаръци се изразявали в поднасянето на животни, като например яребици (в комплект с крушовото дърво, което обитавали), дарени от Ричард Лъвското сърце на представител на Саладин през средновековието.

Или например слонът Джъмбо, който Камерунци подарили на кралица Елизабет.

В Римската империя хората си подарявали един на друг монети за късмет, които били изработени от материал, който издържал векове, а по-късно този тип подарък бил възприет и от Западните цивилизации.

Монетите за късмет били използвани като подаръци за извършени услуги или да покажат преданост.

През средновековието подаръците се използвали за гарантиране на личното благоволение на царя или за засвидетелстване на вярност по време на война.

Също така по това време лични подаръци са се правили по време на годежи под формата на зестра като тя варирала от монети от благороден метал до стада с домашни животни (овце, кози, говеда). В много култури и традиции зестрата все още присъства като вид дар за сватба.

Естествено историята разказва и за големите и скъпи подаръци, които богатите са дарявали на своите любими хора.

Например Висящите градини на Вавилон (познати още като Висящите градини на Семирамида), които били построени от цар Навуходоносор II за неговата съпруга – персийската принцеса Амитис. В Русия, граф Георги Орлов подарява на своята любима 198-каратов диамант, за да я накара тя да се върне отново при него.

Първото яйце на Фабарже е подарено от цар Александър II на Мария Феодорнова. Ричард Бартън подарил на Елизабет Тейлър 69-каратов крушовиден диамант, с който тя е била на наградите Оскар през 1970 година (снимка Elizabet Tailor Diamant).

яйце на Фабарже
История на подаръците. Какво се крие зад думата подаръци? 4

В наши дни подаряването на подаръци, все още е част от нашата култура и ни определя кои сме ние и какво послание искаме да предадем чрез подаръка, който даряваме. Подаръци се поднасят за всички поводи и празници (рожден ден, имен ден, Коледа, Нова година, Св. Валентин и др.) и са средство за комуникация помежду ни, както и начин да изразим себе си.

Психологията зад подаряването на подаръци: Днес даването на подаръци е разпространено във всички култури по целия свят, от празнуването на рождени дни, годишнини, пожелания за късмет, показване на любов и привързаност или просто когато искате да изкажете благодарност.

Подаръците се дават на членовете на семейството, приятели, колеги в работата, съседи, близки и познати. Има цяла индустрия посветена изцяло на производството и продажбата на подаръци, която позволява на хората дори и в забързаното им ежедневие да открият подходящия подарък, който да поднесат на своите близки и познати без значение от повода и причината.

Психологията на това, защо поднасянето на дарове е толкова възнаграждаващо е проста – това действие помага на хората да бъдат свързани един с друг. Този който прави подаръка изразява своите чувства и емоции, изпащайки подаръка с надежда да може да го сподели с получателя и да успее да го зарадва.

Получателя от своя страна приема подаръка, който е зареден с положителните емоции и чувства на даряващия и по този начин те се свързват. Осъществяването на връзка с хората около нас ни дава чувство за пълноценност и удовлетворение.

Това е чувството което пали душата ни и изважда на яве най-доброто от нас. Има една поговорка „По-добре е да даваш, отколкото да получаваш“ и тя има специално значение.

След редица проучвания учените са установили, че даването на подаръци носи по-голямо удовлетворение на даряващия, отколкото на получаващия (замислете се, защо иначе носите подаръци на домашните си любимци? Те не различават дали консервата с любимата им храна е в паничката им на Коледа, рождения им ден или например във вторник :)).

Поради тази причина дори и да не си падате по получаването на дребни и според вас ненужни подаръчета, психолозите съветват да оставите своите близки (майка, брат, сестра, половинката ви) да продължават от време на време да Ви поднасят подаръци.

Това е начин да ги насърчите да мислят повече за Вас – Вашите хобита, какво харесвате, вкусове и предпочитания, и да укрепите връзката помежду си. Защо е важно да подаряваме подаръци? Чувстваме се щастливи: Казано просто, даването на подаръци може да ни направи не по-малко щастливи от хората, които ги получават.

В едно проучване хората били помолени да дават подаръци като част от експеримент, а резултатите били , че хората всъщност се чувствали по-добре и по-щастливи подарявайки подаръци. Подобрява състоянието на ума: Изследванията показват, че подаряването на дарове, подобряват състоянието на ума – ако даването на подаръци те прави по-щастлив и те кара да се чувстваш значим, това неминуемо подобрява и състоянието на ума.

По-големи социални връзки: Правейки подарък, Вие не само показвате своите чувства, но и изграждате по-силна връзка с човека на когото подарявате. Не само човека получаващ подаръка се чувства по-близък с този, който му го подарява, но и обратното – този който подарява се чувства по-близък с получателя на подаръка. По-силните социални връзки означават също, че подобряват цялостното Ви чувство за щастие и хармония.

Заразно е: Когато човек подарява подаръци, не само получателя може да бъде вдъхновен и той да подарява, но и хората, които са странични наблюдатели могат да започнат да подаряват също. От части това се дължи на освобождаването на ендорфин (хормонът на щастието), който не само има ефект върху даващия, но и върху получаващия и хората около тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *